Wat is PDL?
Kortgezegd: PDL is liefdevolle zorg uitgevoerd met Passie en Professionaliteit!
Kortgezegd: PDL is liefdevolle zorg uitgevoerd met Passie en Professionaliteit!
PDL staat voor Passiviteiten van het Dagelijks Leven en is een zorgmethode die zich richt op mensen met een grote zorgafhankelijkheid. De definitie is: ‘PDL is een complex van handelingen, maatregelen en voorzieningen dat bijdraagt tot een optimale begeleiding, verzorging of verpleging van mensen waarbij zelfzorgtekorten niet zijn terug te dringen’.
De PDL-methode is ontstaan binnen de zorg voor mensen met een vergevorderde dementie in de jaren ’80 (van de vorige eeuw) maar heeft inmiddels ook zijn meerwaarde bewezen voor mensen met een somatische aandoening waarbij zij te maken hebben met een grote zorgafhankelijkheid. Ook wordt PDL toegepast binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking of meervoudige handicap en binnen de palliatieve zorg. Aspecten van de PDL-methode kunnen ook tijdelijk worden toegepast wanneer mensen gedurende een bepaalde periode te maken hebben met een grote zorgafhankelijkheid zoals na een grote operatie of wanneer zij aan het begin staan van een revalidatieperiode, bijvoorbeeld na een cerebraal attack (beroerte).
.
Uitgangspunt is altijd: Liefdevolle zorg uitgevoerd met passie en professionaliteit.
Binnen de PDL-methode leer je hoe je paramedische vaardigheden kunt toepassen binnen de directe zorg voor deze mensen met een grote zorgafhankelijkheid. Je leert hoe je de zorg kunt aanpassen aan wat de cliënt nog kan en niet andersom. Je leert op een haptonomische manier contact te maken en te houden, en je leert welke hulpmiddelen en instrumenten kunnen bijdragen aan deze liefdevolle manier van zorg voor deze kwetsbare groep.